zaterdag 22 december 2012

Do it yourself kerstdiner


Koken is mijn passie. Het schrijven (verzinnen, ontwikkelen en zelfs demonstreren) van recepten is inmiddels ook mijn werk, maar koken blijft één van mijn grote liefdes. Zelfs wanneer ik vrij ben, breng ik nog steeds heel wat uurtjes in de keuken door. Als ik zomaar ergens een verdwaald moment tijd ‘over’ heb om te lezen, lees ik kookboeken. Of culitijdschriften. Of ander leeswerk over voeding. Koken is heel letterlijk mijn lust en mijn leven. Regelmatig vragen mensen mij  hoe ik dat toch ‘doe’, al maar nieuwe recepten verzinnen. Hoe dat precies in zijn werk gaat, kan ik eigenlijk ook niet uitleggen, maar ik vind inspiratie in alles en iedereen om mij heen en heel diep in mijn hart. Toch heb ik ook mijn momenten waarop ik geen pan aan kan raken en de keuken de laatste plaats is waar ik moet zijn. Het is gelukkig altijd van zeer tijdelijke aard, maar er zijn mensen die echt huiveren bij het idee te moeten koken. Die dagelijks die moeite ervaren. Dat lijkt mij best pittig.
In onze eerste kerstviering sinds jaren maak ik een heerlijk ‘diner voor twee’ maar ontvang ik ook lieve vrienden aan tafel. Ik geef het eerlijk toe: dat laatste vind ik de ene dag een beter idee dan de andere dag omdat een deel van mij toch het liefst heel diep weg kruipt onder een dekentje voor één of andere zoetsappige kerstfilm zonder echt verhaal. Maar het koken vind ik leuk en het koken is mijn houvast. Mijn enige dilemma dit jaar is kiezen tussen de vele receptideeën die ik heb verzonnen. Een luxeprobleem in deze tijden van overvloed.

Maar mensen die met het zweet in de handen in de keuken staan om de hele familie een dis te serveren, wordt het in deze tijd van postmodern koken een stukje gemakkelijk gemaakt. Een kerstdiner haal je tegenwoordig gewoon ‘ready to serve’ in de supermarkt! Het gemak dient de mens, tenminste, als smaak volkomen irrelevant is. Toch wel enigszins nieuwsgierig verricht ik een klein ‘marktonderzoek’.

AH heeft de handen ineen geslagen met niemand minder dan Jamie Oliver. Samen serveren zij kerstklassiekers en dat belooft wat! Vol goede moed stap ik de AH binnen. Ik moet eerlijk bekennen, hier kom ik niet zo vaak. Ik start mijn zoektocht naar inspiratie en prachtige producten tot ik het ‘ready to cook’ assortiment ontdek tussen de standaard Appie magnetronhappen en kant en klare pasta sauzen. Enigszins teleurgesteld bestudeer ik het assortiment kant en klare stamppotjes, voor-gemarineerde rosbief, zalmgebraad en zelfs hert dat je alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. De prijzen liegen er niet om, maar de etiketten lijken ook wat ‘eerlijker’ dan het excellent assortiment. Niet alles spreekt mij gelijk aan – en voor een grappig marktonderzoek voel ik ook niet zoveel voor een peperduur rosbiefje- maar ik laat mijn oog vallen op een pureetje met bosui en waterkers (en een flinke klont boter bovenop). Het idee is leuk (zelfs al kan ik voor die € 6 zelf wel ongeveer het viervoudige maken) en het ziet er niet onappetijtelijk uit. Ik verheug mij over het gebrek aan E621 en andere ellende en besluit de stap te wagen. Ik heb een lekkere entrecote thuis die ik even grill en daar zou dat pureetje best bij kunnen smaken.

Bij bereiding heb ik keuze uit twee opties: in de magnetron of in de oven. Nu is de keuze gemakkelijk want ik ben niet zo dol op magnetronbereidingen. Ik kook er mijn melk voor de koffie in en ontdooi het konijnenvlees voor de hond, maar dan heb je het wel gehad. But when it comes to cooking… Juist! Jullie raden het al, de oven dus! Ik kan mij al haast voorstellen dat je hiervoor kiest. Jamie is in veel huishoudens een begrip en een ‘kerstgerecht by Jamie’ voelt toch bijna alsof je het zelf gemaakt hebt, niet? Mijn entrecote is gegrild en heeft gerust en ‘mijn’ pureetje is klaar. De eerste is sappig en smaakvol, de tweede gortdroog (zelfs die klont boter helpt niet) en vooral brem en bremzout! Ik schrik, zou Jamie dit weten? Als geen ander zette hij zich in voor gezond schooleten in Groot Brittannië. Dit pureetje smaakt naar niets anders dan 100% van mijn dagelijks aanbevolen hoeveelheid zout! Jullie begrijpen, ik waag mij niet eens meer aan de rosbief of zalm. Wie kerstmis á la Jamie Oliver wil genieten, doet er verstandig aan om gewoon het Jamie Magazine (kersteditie) te halen en het lekker zelf te maken!

Lidl verrast ongekend prettig met Ramon Beuk: laagdrempelige ‘do it yourself’ recepten compleet met instructiefilmpjes online. De recepten zijn simpel, maar wat is daar mis mee? Voor wie graag een echt zelf gekookt diner serveert met 0,0 culi ervaring is dit beslist een oplossing. Ramon legt het duidelijk en rustig uit, de beelden helpen daarbij en je kunt het filmpje natuurlijk zo vaak bekijken als je maar wilt. Zelfs een ei pocheren kan zo niet mislukken! Ik zeg aanrader (al ben ik dan wel van mening dat je de zalm beter bij de visboer kunt halen, de groente bij de groentespecialist en het vlees bij de slager, maar dat terzijde).

Wat alle kerstrecepten en gerechten gemeen hebben, is dat alle bol staan van de toppers van allergenen. Melk, eieren, vis en ga zo maar door. Natuurlijk prima ingrediënten, maar wel een beetje jammer als je toevallig allergisch of anderszins overgevoelig bent voor één van die toppers. Vandaag speciaal voor jullie een tweede, derde en vierde recept voor een (h)eerlijk kerstdiner (of avondmaaltje voor elke willekeurige andere dag). Op veler verzoek mijn No Stress Kerstdiner:

* ** kip uit de römertopf***
*** roseval aardappeltjes in citroendressing***
*** simpele salade***

Be inspired!
X Larisse

Recept Kip uit de Römertopf by Larisse®
een römertopf vind ik echt één van de onmisbare kookattributen in mijn keuken. Een half uurtje weken in water, waarna je zonder toevoeging van vetten (boter, olie etc.) een fantastisch smaakvol en gezond gerecht bereidt! In deze tijd vind je een römertopf (of de wat goedkopere variant die bijvoorbeeld Schlemmertopf heet) in vele huishoudwinkels. Probeer het eens bij de Marskramer of de Ikea! Ik beloof je jarenlang kookplezier!
Ingrediënten:
1 hele kip die een goed leven heeft gehad, of enkele kippenbouten van idem kwaliteit.
2 eetlepels honing
het sap van bijna twee sinaasappels (bewaar ca. 1 eetlepel voor de saladedressing)
een drupje cognac (optioneel)
een scheutje olijfolie (ca. 1 á 2 eetlepels)
beetje grof zout (afhankelijk van smaak, dieet en de grootte van je kip)
1 teen knoflook


Bereiding:
Meng de honing, het sinaasappelsap, de cognac en de olijfolie met een beetje grof gemalen zeezout tot een gladde marinade.
Leg de kip of de kippenbouten in de (voorgeweekte) römertopf.
Maak over de gehele bovenzijde van de kip of de bouten kleine inkepingen (sneetjes) in de huid.
Verdeel de marinade over de kip en wrijf het met je handen even in (niet vergeten om je handen te wassen na aanraking van rauwe kip, ook als deze een goed leven heeft geleid!)
Snijd de knoflook in dunne plakjes en stop deze in de kleine inkepingen die je eerder maakte.
Plaats het deksel op de römertopf en plaats deze in een koude oven.
Zet de oven op 180°C (onder/bovenwarmte) en gaar de kip in ca. 1 uur tijd.

Ben je nog gezellig samen een drankje van het één of het ander aan het drinken, of loopt alles wat uit, dan kan de kip rustig wat langer in de oven blijven. Schakel dan de temperatuur wat lager!
Voor een krokant velletje, haal je het laatste kwartiertje het deksel van de römertopf.

Recept Roseval aardappeltjes met citroendressing by Larisse®
dit gerecht smaakt beslist het best als het lauwwarm geserveerd wordt. Ideaal dus in dit no-stress kerstmenu! We blijven gewoon ontspannen.
Ingrediënten:
een kilootje roseval aardappeltjes, gewassen maar niet geschild
het zest (= geraspte citroenschil) van 1 citroen
het sap van 1 citroen
een scheutje olijfolie (1 á 2 eetlepels)
wat grof gemalen zeezout (optioneel)
een paar blaadjes basilicum (optioneel)


Bereiding:
Halveer de roseval aardappeltjes indien nodig en kook ze in ruim water in ca. 12-15 minuten gaar. Let op dat ze niet te zacht worden!
Giet de aardappels af en zet de pan vervolgens met de aardappels nog even terug op het vuur. ‘Kook’ de aardappels in ca. 2 minuten droog onder regelmatig schudden van de pan.
Laat de aardappels nu afkoelen tot kamertemperatuur.
Meng de aardappels nu met het citroenzest, citroensap en de olijfolie. Ze moeten net een ‘glansje’ hebben maar zeker niet druipen van de dressing.
Doe de aardappels over in een mooie schaal en sprenkel er naar wens nog iets grof zeezout over.
Garneer met hier en daar een basilicum blaadje.


Recept Simpele Salade by Larisse®
Kies bij je groentespecialist een mooie slamelange of vraag aan de groentespecialist om er zelf één voor je samen te stellen. Geloof me, dat doet hij/zij graag!
Natuurlijk kun je deze salade nog veel spannender maken, maar het is echt niet nodig. Bij dit menu past een eenvoudige salade, bestaande uit mooie en kwalitatief goede ingrediënten. Kies je voor uitstekende basisproducten, dan hoef je niets toe te voegen!
Ingrediënten:
een mooie slamelange
een mooie olijfolie
een mooie frambozenazijn
een drupje honing
een snufje grof gemalen peper (optioneel)
een scheutje verse sinaasappelsap


Bereiding:
Doe de sla in een mooie grote schaal.
Meng alle ingrediënten voor de dressing in een leeg jampotje en schud deze (met het deksel erop) even goed tot je een mooie dressing hebt.
Verdeel met een lepel zo veel van de dressing over de salade als je maar wilt. De rest kun je in het jampotje in de koelkast nog enkele dagen bewaren.


Disclaimer: Larisse® is niet verantwoordelijk voor aandoeningen en/of schade die voortvloeien uit het gebruik van de receptuur. Schakel bij twijfel altijd een arts of diëtist in.

Op dit recept en beeld berust copyright Larisse®.
www.larisse.nl


 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten