zondag 30 november 2014

Cranberries

Niets luidt het najaar in als prachtige verse cranberries. De schitterende rode kleur en de zurige smaak doen mijn culinaire hart sneller kloppen. Beslist één van mijn favoriete herfst- en winteringrediënten en iets dat altijd wel ergens op mijn kerstmenu te vinden is. Natuurlijk verdient zo’n mooi product van Nederlandse bodem óók een plekje in mijn prachtige nieuwe kookboek ‘Sterren van de hemel’ dat naar verwachting in maart 2015 verschijnt bij uitgeverij Loopvis.

'Sterren van de Hemel' verschijnt in maart 2015 ©


Wie mij volgt, weet dat ik de afgelopen weken enorm druk ben met fotoshoots voor de realisatie van mijn unieke kookboek. Meer dan 180 recepten in een paar weken tijd fotograferen, ga er maar aan staan. Dan kan het zo maar gebeuren dat je zo af en toe eens iets overhoudt van het één of het ander. Zoals een hele pot prachtige cranberries. Nadat ze prachtig gekiekt waren, schreeuwden ze in mijn koelkast om een heerlijke bereiding. Deze frisse en ietwat donkere zondag leent zich daar perfect voor. Niet één maar twee receptjes met een paar hele snelle snapshots ;-):

Cranberriesaus ©


Cranberriesaus
Heerlijk voor bij de ham die ik uit mijn vriezer haalde onder het mom van de vriezer leeg ruimen. Die gaan we straks heerlijk bij het haardvuur op peuzelen.

Ingrediënten:
4 kopjes verse cranberries
¼ kopje suiker
3 dessertlepels geraspte mierikswortel
2 eetlepels honing

Bereiding:
Doe de cranberries in een pannetje met de suiker en voeg als deze gaan knappen de mierikswortel toe.
Laat het geheel op een laag vuur zachtjes pruttelen en roer regelmatig tot een mooie saus ontstaat.
Voeg dan de honing toe en zet het vuur nog wat lager (ik gebruik stand 2).
Blijf zo nu en dan roeren tot de saus naar wens is.
Druk de cranberries fijn en zeef zo nodig.
Serveer de saus warm bij een heerlijke beenham, lamsbout of gegrilde kip.
De saus is in de koelkast enkele dagen houdbaar en in de vriezer 1-3 maanden.

cranberriejam met sinaasappel ©


Cranberriejam met sinaasappel
Alvast voor het kerstontbijt of elk ander ontbijt dat je een feestelijk tintje wilt geven. Ook heerlijk bij een stukje paté.

Ingrediënten (voor 4 potjes jam):
4 kopjes verse cranberries
het sap en de zest (geraspte schil) van 1 sinaasappel
3 steranijsjes
2 kopjes geleisuiker


Bereiding:
Doe de cranberries met het sap en de zest van de sinaasappel en de steranijs in een pannetje met dikke bodem.
Wacht tot het sap kookt en de cranberries beginnen te knappen.
Roer het goed door en laat het nu zo’n 5 minuten door pruttelen terwijl je regelmatig even roert.
Voeg dan de geleisuiker toe en roer het goed door.
Breng het geheel aan de kook en laat het op een laag vuur net rondom het kookpunt zachtjes koken tot alle suiker is opgelost en een mooie jam ontstaat. Roer regelmatig even door en druk met de achterkant van een pollepel de cranberries stuk tegen de rand van de pan.
Kook schone jampotten en deksels even uit en zet deze op een schone theedoek.
Giet de hete jam in de hete potten, sluit de deksels en keer de potten 10 minuutjes om.
Draai ze dan weer terug en laat ze volledig afkoelen.
Bewaar de gesloten potten op een donkere en koele plaats.
De gesloten potten jam zijn, mits je steriel werkt, zeker een jaar houdbaar. Bewaar geopende potten in de koelkast.

Geniet!
x Larisse

Geen opmerkingen:

Een reactie posten