dinsdag 19 mei 2015

Asperges voor pappa

Asperges - foto credits Dutch Specials ©

Hollandse asperges, het witte goud zoals ze ook wel worden genoemd, ik ben er dol op! Dol op de manier van telen (als ik ooit een keer een grotere tuin heb, ga ik ze zeker eens proberen!), dol op de aantrekkelijke 'looks', dol op de culinaire veelzijdigheid en dol op de smaak. In het seizoen, kan ik er geen genoeg van krijgen. Ik eet ze minstens één keer per week en veelal wat vaker. Ook mijn vader was er dol op en zijn verjaardag viel middenin het Hollandse aspergeseizoen. De bofkont. Op of rondom zijn verjaardag aten wij traditioneel asperges. Omdat pappa het zo lekker vond. (Alsof we een excuus nodig hadden ;-) Deze week zet ik die witte kanjers dan ook gewoon een keertje extra op het menu. Voor pappa. En een beetje voor mijzelf.

Gisteren maakte ik een heerlijke aspergesoep. Eigen recept. Boordevol ingrediënten die ik normaal niet zo vaak gebruik en rijkelijk gevuld met asperges. Zó heerlijk deze soep. Gelukkig maak ik meestal nèt een beetje teveel wat heel handig is als ik de volgende dag een thuiswerkdag heb en ongegeneerd de pan leeg kan eten. Een mens moet toch eten nietwaar? Wat een baan. De soep is super gemakkelijk te maken en heerlijk voor een regenachtige dag als vandaag. Je haalt meteen de lente in huis.

aspergesoep ©

Recept: aspergesoep

Ingrediënten:
ca. 1 kg asperges
flinke klont roomboter, minimaal 50 gram (liever geen melk, gebruik plantaardige margarine of olie)
zout naar wens en smaak
scheutje gekookt water
200 ml room (liever geen melk, gebruik dan plantaardige room)
1 liter kippen- of groentebouillon (heet)
100 gram hamreepjes (optioneel, liever geen (varkens)vlees, Hollandse garnaaltjes zijn ook heerlijk!)
2 eieren, hardgekookt (optioneel)

Bereiding:
Schil de asperges en snijd ze in stukjes van ca. 2 cm lang.
Verwarm een flinke klont roomboter in een soeppan en voeg de aspergestukjes toe. Roer het even goed om zodat alle asperges bedekt zijn met gesmolten boter. Pas op dat het niet aanbrandt.

Voeg naar wens een beetje zout toe en net voldoende gekookt water zodat de asperges niet aanbranden.
Voeg dan de room toe en breng het geheel aan met gesloten deksel aan de kook. Kook de asperges zachtjes totdat ze nagenoeg gaar zijn.
Voeg dan de hete bouillon toe en laat het nog even zachtjes koken.
Schep dan een deel van de aspergestukjes uit de pan (maximaal 2 asperges totaal).
Pureer de rest van de asperges en de soep met de staafmixer tot een mooie egale romige soep.

Voeg dan de achtergehouden asperges weer toe en de hamreepjes en laat deze nog even meetrekken, maar laat de soep niet meer koken.
Pel ondertussen de eieren en snijd deze in reepjes. Garneer de soep bij het opdienen met de eireepjes.

Culitip: eieren in reepjes snijden
Een heel handig hulpmiddel om eieren in reepjes te snijden, is een eisnijder waarmee je een ei in plakjes snijdt. Leg het ei op de eisnijder en snijd het ei in plakjes. Pak het ei nu voorzichtig op, draai het een kwartslag en snijd het nogmaals. Nu heb je mooie reepjes.

Geniet!
Culinaire groet,
x Larisse


***Super leuk als je van mijn blogs geniet! Maar vergeet niet: op alle teksten, recepten, culitips en beelden berust auteursrecht en is merkrechtbescherming Larisse® van toepassing!***

dinsdag 12 mei 2015

Toen koken nog heel gewoon was

Mamma & ik ©

Ik spreek af om een dagje bij mamma langs te gaan. Manlief en hond mogen mee. Mams belt me even tevoren op, "Zeg schat, wat zal ik voor je koken? Waar heb je trek in?". Onmiddellijk reis ik in gedachten terug naar vroeger, thuis aan de eettafel. Druk waren we altijd allemaal. Met school, studie, bijbaantjes en pap en mam met hun eigen werk. Zij maakten heel wat uurtjes en strak om 17.30 uur aan tafel was bij ons thuis echt niet mogelijk (laat staan wenselijk). Dat werd eerder rond een uurtje of 20. Maar samen eten, dat deden we waar mogelijk wel. Het was het moment rondom de tafel waarop we onze belevingen van de dag deelden. Hoe was school, hoe was het op je werk, wie liet de hond uit vandaag en wat doen we dit weekend. En mamma kookte. Of ze nu super druk was geweest of niet. Bij ons thuis was koken heel gewoon. En met koken bedoel ik dan écht koken. Alles zelf maken, geen pakjes, geen zakjes, maar écht eten. Het belang van goed en lekker eten, kreeg ik met de paplepel ingegoten. Ik vond het heel vanzelfsprekend. Maar dat was het niet en tegenwoordig al helemaal niet meer. 

Cover 'Toen was koken heel gewoon' © Loopvis

Lisette Bossert schreef een prachtig boekje over de tijd waarin koken heel gewoon was. Lisette zelf is een echte chef-kok, gedreven door pure smaken, Nederlandse producten en culinaire tradities. Nieuwsgierigheid naar eten in de jaren 50 en 60 vormde de inspiratie voor het onlangs verschenen culinaire boek 'Toen was koken heel gewoon' (uitgeverij Loopvis). Lisette ontmoette een aantal boeiende bekende en minder bekende mensen die in de jaren 50 en 60 opgroeiden en sprak met hen over de rol van eten in hun leven. Toen, maar ook nu. Het resultaat is een prachtig lees- en kookboek boordevol bijzondere herinneringen en recepten van nu, met een snufje van toen. Het boek is (uitgeverij Loopvis eigen!) heel fijn vormgegeven en ademt nostalgie. Bijna ruik je de kookboeken van toen en zeker de gerechten.

Ik nam het boek een week mee op pad en ieder die het inkeek, herkende er onmiddellijk plaatjes in. Zoals de cover van 'Bak met plezier', een receptenboek van Dr. Oetker. Een boek dat elke moeder en oma van mensen in mijn netwerk wel in de kast had staan. Ook de verhalen lezen heerlijk. Ik geniet van de drogende appeltjes die Jannie de Moor vroeger bij oma op zolder rook en snak naar de gamba's met olijfolie, peper, knoflook en rozemarijn die Alexandra Radius tegenwoordig in Zuid-Frankrijk maakt. En mijn wangen kleuren rood als ik bedenk hoe ik vroeger net als Miep Diekmann ook van mijn vader mijn bord helemaal leeg moest eten. 

Kwarktaart met aardbeien voor Thé tjong-Khing ©


Bijzonder vind ik het hoe Lisette ontdekte dat het eten in de jaren 50 en 60 eigenlijk helemaal niet zo karig was als men tegenwoordig soms doet voorkomen. Zij leerde over gevulde tafels en volle borden vol eerlijk en echt eten. Van dampende piepers vers van het land tot kwarktaart met aardbeien. Verrukkelijk zo'n eetverleden!

Toen was koken heel gewoon is een verrukkelijk boek en een heerlijk cadeau voor (schoon- en/of groot)moeders, op elke dag van het jaar. In mijn ervaring brengt het gelijk geweldige gesprekken op gang over eten toen en nu. En ik vermoed zo maar, dat dit best nog wel eens de bedoeling kan zijn van dit boekje.

Titel: Toen was koken heel gewoon
Auteur: Lisette Bossert
Uitgever: Uitgeverij Loopvis

ISBN: 978-90-817648-7-2
Aantal pagina's: 96
Uitvoering: paperback
Verkoopprijs: € 9,90


Lisette Bossert was met Toen was koken heel gewoon op 2 mei te gast bij Radio Culinair. Luister de uitzending terug via Larisse.nl 

Geniet!

Culinaire groet,
x Larisse


***Super leuk als je van mijn blogs geniet! Maar vergeet niet: op alle teksten, recepten, culitips en beelden berust auteursrecht en is merkrechtbescherming Larisse® van toepassing!***